MiniMaxine

nedjelja, 21.09.2008.

GODIŠNJICA



Kojo???
Čega, ba?!

Ne zvuči li vam ova glazba poznato - "On the sunny side of the street", Tommy Dorsey & ekipica?
Ma zvuči, zvuči, sigurno.

To je špica čuvene emisije "Po vašem izboru"
(vjerovali ili ne rofl)
već pedeset godina.

Riječ stručnjaka:

"Many of you will certainly ask: what this World War 2 Big Band tune has got to do with the 70s and 80s Rock Zone, but anyone who had even sporadically listened to Radio Zagreb will unmistakably associate this melody with its broadcasts. Exactly this version of "On the Sunny Side of the Street" performed by Tommy Dorsey and his Orchestra is the signature theme of the radio-programme called "Po vasem izboru" ("At your choice"), which celebrates 50 years of continuously being on the air. During the second half of the 1970s and throughout the 1980s it was Radio-Zagreb's major rock programme.

The programme saw the light of the day on September 21st, 1958 and it was on the air daily ever since, which makes it the one of the longest running programmes of Radio-Zagreb, and I believe also in the whole world. (On Radio-Zagreb there are only two programmes with the longer airing history - "The merchant navy evening programme" and "The Programme for farming and agriculture")

(...to be continued)"


Olitiga po naški (op. ur. naughty):

"Na današnji dan prije 50 godina, 21.09.1958. emitirana je na Radio-Zagrebu prva emisija "Po vašem izboru". Istinabog, neki izvori navode da se to presudno prvo emitiranje odigralo negdje u prvoj polovini listopada 1958., ali po svoj prilici, vjerodostojniji je podatak da godišnjica pada upravo danas, 21.09.
Pedeset godina ičega i više je nego fer brojka, no pedeset godina kontinuiranog, gotovo svakodnevnog emitiranja (s izuzetkom nedjelje) jedne radio-emisije predstavlja pravi pravcati podvig - usuđujem se tvrditi - čak i u svjetskim razmjerima. Na Radio-Zagrebu postoje tek dvije emisije s dužim stažem od ove - "Pomorska večer", koja se emitira neprekidno već 56 godina, te "Emisija za selo i poljoprivredu" koja je na programu, kako se čini, od pamtivijeka.
Unatoč vrlo jasnom i nedvosmislenom nazivu, emisija se nikada nije bavila ispunjavanjem muzičkih želja slušalaca, barem ne u znatnijoj mjeri. Prvi urednik i voditelj bio je Branko Polić, inače jedan od najistaknutijih urednika iz redakcije klasične muzike, te mu petljanje sa šlagerima i pop-hitovima po prirodi stvari nije predstavljalo nimalo ugodnu dužnost. Puko nizanje muzičkih želja slušalaca zbrda-zdola smatrao je neželjenim provincijaliziranjem radijskog programa i stoga eventualno takvo usmjerenje nije uopće dolazilo u obzir. Kada mu je već teren bio autorski i urednički strogo omeđen, Polić je postavio visok kriterij pri odabiru pjesama koje je uvrštavao u program, a također je nastojao emisije što je moguće više sadržajno profilirati.
Na tome tragu uređivanje emisije sredinom 1960-ih preuzima Fran Potočnjak i vodi je dobro utabanim stazama. Slušatelji su iz dana u dan mogli uživati kako u sanremskim šlagerima, francuskim i anglosaksonskim (znatno više engleskim nego američkim) zabavnim pjesmama, tako i u najvećim uspjesima s naših domaćih festivala.
Svoju prepoznatljivu fizionomiju na kakvu smo navikli, emisija dobiva sredinom 1970-ih, kada urednik postaje Miljenko Jelača.
Jelača je u vremenu koje je prethodilo preuzimanju uređivanja "Izbora" bio (relativno) mladi vanjski suradnik Radio-Zagreba sa neskrivenom sklonosti za rock i, za ono vrijeme, respektabilnom zbirkom ploča. U kratkom vremenskom razdoblju zauvijek su protjerani šlageri i glazba za ugodnu probavu netom pojedenog ručka i "Po vašem izboru" prerasta u središnju rock-emisiju Radio-Zagreba.
Novi dobar vjetar u leđa dolazi 1981. kada se na mjestu urednika i voditelja pojavljuje Dražen Vrdoljak. Vrijeme od 1981. - 1984. uistinu predstavlja zlatno doba emisije "Po vašem izboru", a i Radio-Zagreba u cjelini. Vrdoljakova ogromna kolekcija ploča služi kao nepresušno vrelo materijala za emisiju. Mirne duše možemo bez pretjerivanja ustvrditi da tih godina program nimalo ne zaostaje za bilo kojom značajnom evropskom radio stanicom, niti po aktualnosti, niti prezentaciji, ni tehničkoj realizaciji. Ne manje važno, Vrdoljak je prostor emisije otvorio ondašnjim mladim protagonistima domaćeg novog vala.
Nažalost, dobre stvari ne traju dugo, te se tako sredinom 1980-ih Dražen Vrdoljak okreće drugim programskim zadacima, a na dužnosti urednika emisije zamjenjuje ga Ante Batinović. Njegova era ostat će zapamćena po povećanju broja termina za predstavljanje cijelih albuma, što je prije bila praksa samo subotom. I premda mnogi tada nismo bili osobito oduševljeni Batinovićevim pristupom, s današnje distance jasno se vidi da pečat koji je on ostavio u emisiji nije beznačajan.
Je li uopće potrebno napominjati da su s dolaskom 1990. zavladali crni dani i za emisiju "Po vašem izboru" - nakon što je više od 15 godina ponosno nosila titulu najbolje rock emisije u bivšoj Jugoslaviji, novo, "demokratsko" vodstvo Radio-Zagreba, točnije rečeno Hrvatskog radija, preko noći čini sramotni programski zaokret i u ime tobožnje "potrebe razbijanja žanrovske jednoličnosti" emisiju vraća šlagerima. I kao da ta blamaža nije bila dovoljna, emisiji se mijenja i naziv, te ona sljedeće dvije sezone ide pod imenom "Izbor za vas", nakon čega se opet vraća stari naziv. Nekome više nije valjala niti stara špica i premda je melodija ostala ista - "On the Sunny Side of the Street" Dorothy Fields i Jimmyja McHugha, vjerojatno čak i u istoj izvedbi, odabrana je verzija koja je elektroničkim putem od izvorne mono snimke prebačena u lažni stereo te zvuči nakaradno i neprirodno i ima vrlo malo sličnosti sa zvukom originalne špice koju možete čuti ovdje. Zanimljivo, Dubravko Majnarić, autor i urednik termina ponedjeljkom koristi "svoju" špicu koju također izvodi orkestar Tommyja Dorseya, ali u različitoj verziji od one kakva je bila prije 1990.
I što reći nakon svega? Danas kada je emisija sasvim razvodnjena, bez prave špice, s nezainteresiranim voditeljima-mediokritetima koji se izmjenjuju svakog dana, izdanja četvrtkom i subotom bave se narodnom glazbom, itd., kolike su šanse da se ona trgne iz sada već osamnaestogodišnje letargije i vrati barem dio izgubljene stare slave - procijenite sami."


70sAnd80sRockZone

Citat završen kiss.

Eto, po mom izboru je ona, Leona;
a što bi vi izabrali?

Ama na pjesmu mislim
ne nabrajajte mi eventualne muževe/žene/djecu/kuće/konobe i srodne tegobe smijehzubobelj



P.S. Ovaj post je zapravo samo apdejt oko pjesme, hehe.
Da ne bi bilo nismo znali, zaboravilo se, itd i sl smokin.

P.S.1. Nešto sasvim osobno:
pusa za linkove koji
(i kad ne vode nikamo)
vode ravno do srca...

wave
- 09:21 - Komentari (120) - Isprintaj - #

petak, 12.09.2008.

LEPE TI JE, LEPE TI JE ZAGORJE ZELENE......plus apdejt iz meksičke sapunice



I?
Ste vidli?
No,
kak kažu prominentni promidžbenjaci
to još nije sve!



Eto.
Uz malo ićeka & cvičeka, nikom nije lepše neg je nam i bormeš nam je lepe svaki dan.
Od jutra do malo sutra.



I tak, nadam se da sam vam otvorila apetite na moj lepi kraj i još lepši "kaj".
Istinaiblog, mi domoroci mal smo zmešani
kakti - genetski zbunjeni
no, najte kaj zamerit.
Moja nona, na primjer, od kolijevke pa do groba živjela je u čak šest država, a nikad nije selila. Ni makac. I sita se namijenjala osobnih dokumenata - ličnih karata, pasaporta, ausvajsa, pasoša, putovnica, domovnica...
Države dolazile i odlazile, mi ostali.
Makar mal, khm, onak........geografski zaostali.

U to ime primljena sam na novo radno mjesto
(zato vam i ne pišem često)
kao instruktorica pozitivne navigacije.
Ili destruktorica negativne?!
Kajjaznam.
Pa zaostala sam, nemrem sve znat, ote spat!

Tjah, dobro.
Vrag ga skelil, tak i tak me furt teraju da nekaj delam.
Idem provjerit u radnu knjižicu, prosim lepo, a vama ostavljam splet pjesama i plesova naroda i narodnosti rodnog mi & plodnog kraja und zavičaja.
Neki upadljivo fale, pa ak imate kaj austrougarskog, vrancuskog, njemačkog il od Thompsona/Cece, pošaljite mi empetricu
(Fizi Medeni može i četvorku, on se drži one kratke domače-je-domače & big is bjutiful)
tak da morti moremo odigrat još koju partiju "Popevke sem slagal" ili "Človek, ne jezi se".
Toliko o partijama, ne bum se štela mešat v politiku ni v tuju kuruzu;
imajte se rad
ote u hlad
i pazite kam gazite da ne ugazite naughty
Google Earth nas s neba gleda, sakrit mu se ništa ne da...


Riko moja, Riko grade - Duo sa Kvarnera

Sicas li se di je bella Fiume - Vinko Coce
Rijecko vece - Ivo Robic
Fiume - Denis Kraljevic

APDEJT, da prostite rolleyes

Žalili mi se tam neki fakini da fali nekaj slatko.
Alzo, daklem - izvolte:
šnenokle, jeeeeeeeee!



wave
- 18:33 - Komentari (65) - Isprintaj - #

nedjelja, 07.09.2008.

RIJEKA



Od četrdeset dana

deset doma...

Sasvim neloše ljeto smijehsmijehsmijeh.

(...i ne, još nije gotovo...)

Kategorija posta: vjerovali ili ne eek.
Jučer stigla, danas opet put pod noge namcor.
Naoružana do zuba poklonima raznim, a našlo se vremena i za tortu napravit yes...

Photobucket

Ekipica, jurim, žurim;
do daljnjega - pusa svima...

The River - Bruce Springsteen

wave
- 10:26 - Komentari (57) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 01.09.2008.

O, KAKO JE LEPO BITI GLUP; O, KAKO JE GLUPO BITI LEP...OLITI NAPUSTITE SVAKU NADU, VI KOJI ULAZITE, DA ĆE VAS IŠTA U OVOM POSTU UVJERITI U SUPROTNO. U KOMENTARIMA - MOŽDA, SVE OVISI O VAMA. JERBO, MENI JE SKROZNASKROZ LEPE, DA BI REČ REKLA ;-)))

Photobucket
(ovo nije ono neg obični zagrebački odrezak, sam mal ispal z najlonvrećice. tak!)

Lepe mi je jer ne znam kuhat.
Pak ondak ne moram ni prat.
Pak ondak ne moram ni u šopingdućan po Domestos.
Pak ondak ne moram nofce trošit.
Pak ondak ne moram nofce ni imat.
Pak ondak ne moram nofce ni zaradit.
Pak ondak ne moram ni radit.
Pak ondak morem doma sedit i milo gledit v ekran povazdan.
A kad padne noć i prazni želuček krikne: "Upomoooć!!!", pogdjekoja se milosrdna duša uvijek najde, pak se snajde i okrene broj najbržejše fastfud dostave u gradu, da glad ne ubije mene mladu.
Pak to ondak dojde drito na vrata, koja, istinaiblog, neka milosrdna duša i otvara, jer ih ja otvoriti ne znadem;
ali zato si najlonvrećicu otvoriti znadem - škare i cak!
Tak.
I ondak si sednem i jednem, ovak:



Jako volem kad je neko drama kvin, pak se trudim biti in i biti i ja i ondak sama sebi skočiti u usta.
Žličicom.
No, da bi se doprlo do srži jojzi & biti, kvin treba i otvoriti.
Vako:



Eto.
Ak mi ni tad sveg tog ni dosta, nastavim borbu i zakuvam čorbu:



Pak vi ondak budite pametni.
Ma budite pametni...
...svima - sretan prvi dan školeeeeee.....zubo......

wave
- 11:48 - Komentari (42) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.